Inspiraatiota julkisten rakennusten sisustuksesta

Oletko koskaan tullut miettineeksi miten paljon taidetta julkiset tilat ja ulkopaikat tarjoavat? Monet kauppakeskukset, hotellit, puistot, julkiset rakennukset ja muut paikat tarjoavat kävijöilleen paljon mahdollisuuksia tutustua erilaisiin taidemuotoihin. Esimerkiksi moni pankki ja hotelli Helsinki vanhoissa rakennuksissa on sisustanut rakennuksensa vakuuttavasti, usein aikakautensa mukaisesti. 

Julkiset tilat tarjoavatkin loistavan mahdollisuuden tutustua erilaisiin taideteoksiin eri aikakausilta, ihan ilmaiseksi. Museoihin verrattuna tilat eivät yleensä tarjoa opastettuja käyntejä, mutta joissain tapauksissa nekin ovat mahdollisia. Julkisten tilojen etuna on myös laajat aukioloajat, joiden putteissa on mahdollista käydä tutustumassa esimerkiksi työvuoronsa jälkeen tai viikonloppuisin, jolloin usein museot eivät ole avoinna. Myös monet kauppakeskukset panostavat viihtyisyyteen ja ovat sisustaneet tilojaan hyvin moninaisesti, jopa luoden pienen museon puitteet, joita voi käydä ihastelemassa aina halutessaan. 

Ulkotilat ovat ilmaista taidetta täynnä

Ulkopaikoille tuodaan paljon tilataidetta ja erilaisia patsaita, joilla pyritään parantamaan viihtyisyyttä. Tällä onkin iso vaikutus muuten niin monotonisessa ja harmaassa kaupunkikuvassa. Kaupunkikuvaa elävöittämään tuodaan myös vanhoja koneita ja laitteita, kuten esimerkiksi Tampereen keskustorille Helsingistä tuotu vanha raitiovaunu, josta on tehty ”ratikkakahvila”. Mikkelin rautatieasemalla taas on Marsalkka Mannerheimin junavaunu, joka on auki kerran vuodessa, Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6. Junavaunu on kuitenkin ulkona aivan avoimessa tilassa, katoksen alla ja vaunua voikin ihastella ilmaiseksi milloin tahansa. Ikkunoista on myös mahdollista katsoa sisälle ja nähdä vaunun vaunun tarjoamaa historiaa ilmaiseksi. 

Monissa puistoissa on mahdollista nähdä paljon patsaita ja veistoksia. Niiden tarkoitus onkin piristää ulkona liikkuvien ilmapiiriä ja luoda rosoisuutta kaupunkikuvaan. Kaupungit järjestävätkin suunnittelijoille kilpailuja ja ostavat taiteilijoilta erilaisia taideteoksia juuri kaupunkilaisten tunnelmaa piristämään. Ulkona liikkuessa kannattaakin siis pitää silmät auki ja ihastella näkemäänsä.